RSS

Csődtől tartanak a betegszállítók a mentőszolgálat belépésével

írta: Nemzeti vélemény ; 2011.11.16. 11:15

Egy nem fix alapú szolgáltatási díj csődközelbe viheti a betegszállítókat január elsejétől, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete szerint. A betegszállítás irányítása 2012-től az az Országos Mentőszolgálat hatáskörébe tartozik.

A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) szerdai közleménye szerint a szervezet nem vállal felelősséget a betegszállításban esetlegesen bekövetkező működési zavarokért januártól. A jövő évtől a betegszállítás irányítása az Országos Mentőszolgálathoz kerül.

Az MBOE tagszervezetei - a közlemény szerint - egy előre nem kiszámítható, állandóan változó teljesítménydíjazás alapján működnek, ezért a nem gazdasági érdekek alapján működő Országos Mentőszolgálat irányítása alatt egy hónap alatt akár 90 betegszállító vállalkozás kerülhet csődközelbe.

A közlemény szerint a betegszállító kis- és középvállalkozások a hatékony gazdasági működéséhez fix szolgáltatási díj szükséges, mert az előre meg nem határozható bevétel nem teszi lehetővé az olyan alapvető feltételek biztosítását sem, mint a munkaerő finanszírozása és a gépkocsik fenntartása. A nem fix alapú szolgáltatási díj így végső soron a szervezetek gazdasági stabilitását sodorja veszélybe - írja az MBOE. A szervezet szerint, ha a minisztérium által meghatározott éves betegszállítási keretösszeg nem követi a szervezet költségeinek emelkedését, a betegszállítás fenntarthatatlanná válik.

A jelenleg működő részleges OMSZ-irányítás és az MBOE megyei irányító szervezetei a belső tartalékok feltárásával, az elmúlt három hónapban olyan eredményeket értek el, melyek hatására érezhetően javult a finanszírozás és nőtt a hatékonyság - közölte a szervezet. Az MBOE ezért azt javasolja, hogy a jelenlegi betegszállítási modell legalább egyéves meghosszabbítása mellett a tárca képviselői és szakértői dolgozzák ki a rendszer gazdaságilag optimális és szakmailag megalapozott működési kereteit.

(forrás: origo.hu)

komment : betegszállítás Mentők és Betegszállítók Országos Egyesülete Országos Mentőszolgálat

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

süti beállítások módosítása