RSS

Borús jövő vár az építőiparra a KSH adatai szerint

írta: Nemzeti vélemény ; 2011.11.16. 10:39

Egyre kevesebb épület épül, miközben a megrendelések mértéke arra utal, hogy a következő időszak sem lesz jobb az ágazatban. A KSH szerint szeptemberben 12 százalékos volt az építőipar visszaesése, több mint 10 százalék az első kilenc hónapban, a szerződésállomány pedig egy év alatt 40 százalékkal szűkült.

Felgyorsult az épületek építésének csökkenése a nagyberuházások és a lakásépítések egyidejű visszaesése miatt, az építőipar továbbra is nagy mértékben hanyatlik, ráadásul a jövőben sem várható nagy javulás, mert a megkötött szerződések mértéke is drasztikusan esett - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból.

2011 szeptemberében 12 százalékkal volt kisebb az építőipari termelés, mint egy évvel korábban, miközben a jövőbeni építési munkákra vonatkozó, megkötött szerződések volumene 40 százalékkal volt alacsonyabb. Enyhén, 1,8 százalékkal emelkedtek ugyanakkor az ágazat termelői árai.

Az ipari termelés szeptemberben havi szinten is 2 százalékkal visszaesett. Az első kilenc hónap együttes kibocsátása 10,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2010 azonos időszakában. Az építőipar szeptemberi visszaesése elsősorban az épületek építése mértékének 23 százalékos zuhanására vezethető vissza, a KSH által mért másik építőipari csoport, az "egyéb építmények" építése 1,4 százalékkal bővült az útépítési és vasút-korszerűsítési munkák miatt.

Az új szerződések mennyisége 2011 szeptemberében 12 százalékkal esett vissza, míg a teljes szerződésállomány 39,1 százalékkal. Ez arra utal, hogy az építőipar a közeljövőben várhatóan még nem lendül fel.

Az építőipar évek óta hanyatlik, a KSH adatai szerint legutóbb 2009 júniusában fordult elő, hogy növekedést mértek.

(forrás: origo.hu)

komment : építőipar finanszírozás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

süti beállítások módosítása