RSS

Nagy a nyomás az eurózóna országainak az állampapírjain

írta: Nemzeti vélemény ; 2011.11.15. 22:22

A francia, a spanyol és a belga kötvények hozama is nőtt, a befektetők attól tartanak, hogy a megszorító intézkedések ellehetetlenítik a gazdasági növekedést.

Kedden újabb nyomás alá kerültek az eladósodott eurózóna-tagországok által kibocsátott államkötvények, miután a kereskedők az euró bevezetése óta a legmagasabb hozamot követelték a francia, spanyol és belga papírokért attól tartva, hogy a politikai döntéshozók a növekedés elfojtása nélkül képtelenek lesznek keresztülvinni a kemény megszorító intézkedéseket - írja a Wall Street Journal című üzleti napilap.

Az Európai Központi Bank vásárlása ellenére rossz állapotban voltak az olasz kötvények is, a tízéves lejáratú papírjai hét százalék fölé emelkedtek. Ez volt az a szint, amely miatt a közelmúltban Görögország, Írország és Portugália is külső segítséghez folyamodott.

A legjobb, AAA besorolású országok, mint például Ausztria és Hollandia államkötvényeinek a szereplése is azt jelzi, hogy a legbiztonságosabbnak tartott gazdaságok is összetűzésbe kerülhetnek a befektetőkkel.

Bár a piacok eredetileg üdvözölték a technokraták kinevezését az olasz, illetve a görög miniszterelnöki pozícióba, a további megszorító intézkedések még borúsabbá teszik a gazdasági növekedés egyébként is sötét képét - írja a Wall Street Journal. A bizalmat még jobban megingatta, hogy Angela Merkel pártja határozatban sürgette a német kancellárt, hogy dolgozzon a Lisszaboni Szerződés módosításán, ami lehetővé tenné a kilépést az eurózónából.

(forrás: origo.hu)

komment : eurózóna államkötvény adósságválság Európai Központi Bank

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Keresel valamit?

Az alábbi form segítségével kereshetsz a site-on:

Így se? Értesíts egy kommentben, hogy utánajárhassunk!

süti beállítások módosítása